F.A.Q.

Da li refilovati kertridže?

Kupovinom ink-jet štampača, a naročito jeftinijih modela vi u stvari plaćate cenu kertridža koje dobijate uz štampač dok sam štampač dobijate manje-više gratis. Proizvođači ink-jet štampača ostvaruju profit upravo prodajom kertridža za svoje modele štampača tako da će uvek truditi da vas spreče da punite kertridže. To rade na razne načine od hardverskih zaštita (npr. čip na novijim Epsonovim štampačima koji sprečava upotrebu refilovanih kertridža), upozorenja da refilovani kertridži mogu oštetiti sam štampač itd.

Postoji li još neko rešenje osim punjenja kertridža?

Naravno, možete koristiti kompatibilne kertridže proizvedene od strane nezavisnih proizvođača. Kompatibilni kertridži su skoro identični originalnim kertridžima kako po izgledu tako i po kvalitetu štampe, stim da njihova cena dosta niža u odnosu na originalne kertridže. Pored toga kompatibilne kertridže takođe možete puniti i tako ostvariti dodatnu uštedu.

Da li će dopunjavanje kertridža oštetiti moj štampač?

Odgovor je NE, zato što osnovne karakteristike mastila koja koristimo kao što su: vreme sušenja, hemijski sastav, prijanjanje na površinu papira i temperatura ključanja slične bojama iz OEM kertridža.

Koliko puta se može puniti kertridž?

Zavisi od modela kertridža odnosno marke i modela ink-jet štampača. Generalno gledano u pogledu broja punjenja najviše pružaju štampači marke Canon, HP je zlatna sredina dok ćete nešto lošije proći sa Lexmark-om uglavnom broj punjenja varira od modela do modela kertridža. Kertridži ink-jet štampača HP-a serije 5xxx mogu se puniti oko 10 puta, Lexmark serije Z6xx oko 7 puta, Canon serije BC preko 10 puta. U svakom slučaju već sa prvim punjenjem ostvarujete ogromnu uštedu, dok se sa svakim sledećim punjenjem ta ušteda još više povećava.

Koliko novca mogu da uštedim?

U zavisnosti od modela kertridža, njihova cena može da bude prilično visoka i praktično da nakon nekoliko promena kertridža utrošite novac koji ste dali za sam štampač. Može se reći da Canonovi modeli imaju najpovoljnije cene dok su HP, Lexmark i Epson dosta skuplji. U svakom slučaju već korišćenjem kompatibilnih kertridža možete dosta uštedeti, a punjenjem kertridža još više.

Postupak punjenja (refilovanja) kertridža?

Postupak se donekle razlikuje za pojedine kertridže ali je manje više jednostavan, pritom držite se osnovnih pravila:

Obratite pažnju ako vam je kertridž dugo stojao prazan, jer je moguće da je zapekao tako da ćete morati da ga odčepite. U lakšim slučajevima to ćete postići potapanjem donjeg dela kertridža u vruću vodu i eventualno produvavanjem kertridža, a ako to ne pomogne kertridž morate odneti na ultrazvučno čišćenje.

Čuvanje mastila?

Bočice sa mastilom trebaju da budu dobro zatvorene, van domašaja sunčevog svetla i na sobnoj temperaturi.

Čuvanje kertridža?

Ako odlažete kertridž preporučljivo je da prelepite glavu za štampanje trakom koju ste dobili uz kertridž, ili otvor za odvod mastila do glave za štampanje odgovarajućim čepićem (takođe dobijate uz kertridž) ako se radi o kertridžu bez glave za štampanje kako ne bi došlo do izlivanja mastila a potom i do sušenja mastila untar kertridža što može stvoriti dodatne probleme.

Korpa je prazna! Ukupna cena: Završi kupovinu »

Kategorije